fallback

Лихвите на паричния пазар в Европа с нови рекорди

Едномесечният Euribor удари рекордните 5,05%, тримесечният LIBOR се утрои до 6,88 на сто

13:45 | 30.09.08 г.

Лихвеният процент по едномесечните кредити на междубанковия пазар в Европа – Euribor, удари рекордните 5,05% заради притеснения за възможни нови фалити в банковия сектор в САЩ и от там и в Европа, след като камарата на представителите в САЩ вчера отхвърли плана «Полсън» за спасяване на финансовата система зад океана.

Двумесечният Euribor достигна рекордните 5,13 на сто. В Лондон лихвените проценти по тримесечните доларови заеми на паричния пазар достигнаха нивото от 10%.

На междубанковия пазар в Лондон тримесечният LIBOR скочи с 431 базисни пункта до невиждан рекорд от 6,88 на сто, ставя ясно от събщение на Британската асоциация на банкерите. Лихвата по двумесечните депозити пък се повиши до 5,13 на сто, което също се случва за пръв път в историята.

"Паричните пазари са напълно изчезнали и никаква търговия не се наблюдава. Вече въобще няма никакъв пазар. Централните банки са единствените доставчици на кеш на пазара, никой друг не иска да кредитира", коментира пред Bloomberg Кристоф Рийгер от Dresdner Kleinwort.

Вчера Европейската централна банка отпусна 15,5 млрд. евро на банковата система, Японската централна банка инжектира повече от 182 млрд. в системата през последните две седмици, което е най-много от поне 6 години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 30.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още