fallback

Белгия, Франция и Люксембург спасяват заедно Dexia, наливат 6,4 млрд. евро

Вливането на капитал цели да успокои пазарите след резкия спад в понеделник на акциите на Dexia, загубили близо 30% от стойността си

10:08 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителствата на Белгия, Франция и Люксембург са постигнали споразумение за инжектиране на 6,4 млрд. евро във френско-белгийската банка Dexia, съобщи белгийският премиер Ив Льотерм, цитиран от АФП.

Вливането на капитал цели да успокои пазарите след резкия спад в понеделник на акциите на Dexia, загубили близо 30% от стойността си.

Федералното правителство на Белгия и представители на трите региона на страната са преговаряли цяла нощ за увеличение на капитала, за да бъде измъкната банката от финансово затруднение.

В разговорите са участвали и по един представител на френското и люксембургското правителство, както и представители на белгийските акционери на банката.

Dexia става втората „жертва“ на финансовата криза в Белгия, след като вчера беше обявена частичната национализация на Fortis.

Създадена през 1996 г. чрез сливането на френската Crеdit Local и белгийската Crеdit Communal, Dexia е специализирана в отпускането на заеми за публични проекти.

Положението на Dexia се оценява като трудно, тъй като тя се финансира главно краткосрочно на финансовите пазари, продавайки облигации на инвеститорите или заемайки средства от други банки.

В България Dexia е представена от Дексиа Комуналкредит. От банката, която развива дейност в страната от 3 години, заявиха на пресконференция миналата седмица, че ще запазят интереса си към осигуряване на финансиране на публични проекти в страната, най-вече в областта на инфраструктурата, енергетиката, здравеопазването и др. От Дексиа Комуналкредит отказаха за момента да коментират новината за компанията майка, като поясниха, че на по-късен етап ще бъде направено официално изявление.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още