fallback

Citigroup и Wells Fargo в битка за създаване на нов финансов колос

Двете банки наддават за придобиването на Wachovia, което би дало на купувача 30 на сто от депозитите в САЩ

14:43 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитната криза в САЩ е на път да вземе поредната си жертва, като този път спекулациите се въртят около шестата по размер на активите банка в страната – Wachovia Corp. 

В петък акциите на институцията попаднаха под масирани разпродажби и въпреки липсата на възможност за къси продажби пазарната й капитализация падна с цели 27 на сто. Поради тази причина през уикенда регулаторните органи в САЩ са обсъждали варианти за продажба на банката, но до сделка не се е стигнало, тъй като правителството не желае да предостави финансови гаранции на евентуалния купувач, предава Ройтерс.

Интерес към придобиването на Wachovia проявяват Citigroup и Wells Fargo, като двете банки са се вплели в сериозна битка за закъсалия си конкурент. Апетитът към Wachoviа може да бъде обяснен с обстоятелството, че който от двамата кандидати успее да я придобие, ще си осигури контрол върху една трета от депозитите в страната.

До този момент кризата води до мащабна консолидация във финансовия сектор на САЩ, в резултат на което се оформиха нови гиганти на пазара. В резултат на сливанията в ръцете на Bank of America и JPMorgan са съсредоточени близо 60 на сто от депозитите, а ако Citigroup или Wells Fargo успеят да закупят Wachovia на пазара ще се появи трети стълб. Това от своя страна би ги превърнало в твърде съществен фактор за финансовия сектор и би им позволило да се осланят на по-голяма подкрепа от страна на Фед.

Запознати с хода на преговорите, цитирани от Ройтерс, твърдят, че до късно вчера Wells Fargo е бил фаворит за придобиването на Wachovia, но от банката отказват коментар на слуховете. Недостъпни до този момент остават и представителите на Citigroup и Wachovia.

Спекулациите относно очакваната сделка идват на фона на надеждите за одобрение на спасителния план за 700 млрд. долара, който трябва да бъде гласуван в близките дни. Късно вчера се появиха очаквания, че и двете партии в американския конгрес са достигнали до съгласие и той ще мине на гласуване в най-скоро време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още