fallback

Испанци купуват национализираната британска банка Bradford & Bingley

Banco Santander плаща 612 млн. паунда и налива още 208 млн. в закъсалата банка, срещу което получава активите и офисите й

10:34 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Британското правителство е намерило купувач за национализираната банка Bradford & Bingley, става ясно от съобщение на финансовото министерство на страната, разпространено до медиите днес. Активите и офисите на закъсалата банка ще преминат в ръцете на испанския финансов гигант Banco Santander.

За капитала на банката испанците ще заплатят 612 млн. паунда, като освен това ще предоставят и ликвидни средства в размер на 208 млн. паунда. Днес търговията с книжата на Bradford & Bingley на борсата в Лондон е спряна, а подробностите по сделката се очаква да бъдат съобщени по-късно, предава Bloomberg.

През миналата седмица Bradford & Bingley се превърна във втората национализирана банка на Острова от началото на кредитната криза след затварянето на ипотечния кредитор Northern Rock. Тя притежава близо 200 офиса и над 3000 служители, а историята й датира от 1964 година, когато възниква след сливането на съществуващите от 1851 г. Bradford Equitable Building Society и Bingley Building Society.

Книжата на Bradford & Bingley се търгуват на борсата в Лондон от декември 2000 г., като през март 2006 г. капитализацията й достигна до 3,2 млрд. паунда. От началото на годината обаче книжата на банката бяха пометени от развихрилата се кредитна криза и се срутиха с 93 на сто до едва 20 пенса за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още