fallback

AIG обмисля продажбата на 15 компании

Ядрото на "новата AIG" ще са международното подразделение за животозастраховане и пенсионният бизнес в САЩ

09:55 | 29.09.08 г.

Американската застрахователна компания AIG обмисля продажбата на над 15 компании, включително бизнеса с лизинг на самолети, дял в голям щатски презастраховател и имоти на стойност милиарди долари, в опит да изплати правителствения дълг в размер на 85 млрд. долара и да обезпечи бъдещето си като независима компания, пише Financial Times.

Бордът на директорите на AIG, която този месец беше на практика национализирана, е провел съвещание в Ню Йорк в неделя вечер с цел да обсъди радикален план за разпродажба на активи, за да излезе от кризата.

Източници, запознати със ситуацията, са съобщили, че AIG, начело с новия главен изпълнителен директор Едуард Лиди, държи ключови дейности като международното подразделение за животозастраховане и пенсионния бизнес в Щатите да бъдат ядрото на „новата AIG”.

С изключения на тях обаче AIG е готова да обмисли продажбата на по-голямата част от останалите си операции. Има информация, че, заедно с консултантите си, начело с Blackstone и JPMorgan Chase, компанията е изготвила списък с около 15-20 големи компании, които може да бъдат продадени.

AIG трябва да действа бързо, защото има кратки срокове за погасяване на спешната държавна помощ.

Източниците казват, че няма окончателни решения за продажбата на активи и подчертават, че AIG иска да задържи голяма степен на гъвкавост при продажбите предвид трудните пазарни условия.

Сред подразделенията, които най-вероятно ще бъдат продадени, са International Lease Finance Corp – една от най-големите компании в света за лизинг на самолети, като очакванията са сделката да донесе около 10 млрд. долара. Твърди се, че AIG вече е получила заявления за интерес от страна на купувачи от Азия и Близкия изток.

Делът на AIG от 59% в Transatlantic Holdings, публично презастрахователно дружество, също се вярва, че е в списъка, както и голямото портфолио от имоти на компанията и частните й инвестиции, включително една на London City Airport.

AIG, Blackstone и JPMorgan не са открити за коментар.

AIG е собственик на БТК, от която миналата седмица заявиха, че не са засегнати от проблемите на застрахователната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 29.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още