fallback

Искат "таван" за възнагражденията на шефовете на Wall Street

Петте най-големи инвестиционни банки в САЩ са платили над 3 млрд. долара на своите ръководители за последните пет години

16:17 | 27.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на демократите и на републиканците настояват пред Конгреса на САЩ да бъдат поставени "тавани" на възнагажденията на топ-мениджърите на Wall Street, като част от спасителния план, предложен от финансовия министър на страната Хенри Полсън, съобщава Bloomberg.

Петте най-големи инвестиционни банки в САЩ са платили над 3 млрд. долара на своите ръководители за последните пет години. Самият Полсън, който, като изпълнителен директор на Goldman Sachs, е получил 111 млн. долара в периода 2003 - 2006 г., обяви пред Конгреса, че би приел подобни мерки, макар че първоначално им се противопостави.

Компаниите на Wall Street са сред "най-щедрите" към служителите. Петте най-големи фими в бранша, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers и Bear Stearns, са изплатили през 2007 г. общо 66 млрд. възнаграждения на своите 185 687 служители, включително 39 млрд. долара под формата на бонуси. Това прави по 353 089 долара на човек. За сравнение, в края на 2006 г. средното възнаграждение на един служител бе в размер на малко над 200 хил. долара.

Общо 3,1 млрд. долара са възнагражденията на топ-мениджърите на петте фирми за последните пет години, като тази сума надвишава около три пъти цената, която JP Morgan плати, за да придобие контрол върху Bear Stearns. Класацията се води от Goldman Sachs, които са изплатили възнаграждения на стойност 859 млн. долара на шефовете си, следвани от Bear Stearns с 609 млн. долара. Средното възнаграждение на изпълнителните директори на петте фирми се е удвоило в периода 2003-2007 г. до 253 млн. долара през 2007 г.

Възнагражденията на топ-мениджърите включват основната заплата, изплатените бонуси, както и получените акции и опции. Според анализатори, компаниите от Wall Street споделят със своите служители най-голям дял от приходите в сравнение с други сектори - около 50%. Тази традиция в инвестиционното банкиране се крие в историческото развитие на тези фирми, стартирали като затворени сдружения на инвеститори, които рискуват собствените си капитали.

В последните години тенденцията бе възнагражденията на мениджърите да бъдат обвързани с представянето на компаниите. Опциите са най-адекватният метод за реализиране на подобен модел. Въпреки това, обаче недоволството от прекалено завишените, според някои, бонуси на Wall Street нараства непрекъснато, особено през последните "черни" месеци за фондовия пазар.

"Американският народ е ядосан заради високите бонуси на висшите мениджъри и с право. Трябва по някакъв начин този проблем да бъде засегнат от законодателството, но без да се нарушава ефективността на този модел на възнаграждение", заяви Полсън пред Конгреса на 24 септември, разграничавайки се от предишното си становище.

Според някои анализатори обаче, този въпрос не може да бъде решен със законови мерки, а с усъвършенстване на корпоративната политика. Акционерите трябва да преговарят по-строго с мениджърите и да упражняват натиск за избягване на прекалено високи разходи за възнаграждения.

Все пак, не всички мениджъри на Wall Street остават незасегнати от кризата. Така например, шефът на Bear Stearns Джеймс Кейн продаде през март тази година пакета си от акции за сумата от 61 млн. долара, докато същият този пакет струваше около 1 млрд. долара няколко месеца по-рано.

Изпълнителният директор на Lehman Brothers Ричард Фулд пък продаде 2,88 млн. акции на фирмата на цени между 16 и 30 цента за акция, или общо за едва 500 хил. долара. Цената на тези акции в началото на миналата година бе над 900 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още