fallback

МВФ: България заплашена от кризата заради дефицита по текущата сметка

Освен страните с висок дефицит по текущата сметка, уязвими са и износителите на петрол

14:43 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страните с висок дефицит по текущата сметка, сред които е и България, са застрашени от кризата, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан в интервю за New York Times.

Той призова за международна консултация за разработване на координиран отговор на кризата.

Намалявайки потока на капитали, кризата наистина заплашва страните, които зависят от чуждестранни капитали, за да финансират дефицита си, съгласиха се с мнението на Строс-Кан икономисти.

“Като се вземе предвид високия им дефицит по текущата сметка, Централна и Източна Европа изглеждат особено уязвими“, коментира Томас Майер, икономист към Deutsche Bank в Лондон.

Има над 20 страни с дефицит по текущата сметка, който надхвърля 5 на сто от техния брутен вътрешен продукт, заяви ръководителят на МВФ, без да уточни кои страни точно има предвид. Икономисти обаче посочиха България, Естония, Румъния и Турция сред застрашените в Европа. В Африка те споменават Южна Африка и Нигерия, а в Латинска Америка – Венецуела и Еквадор.

Според Строс-Кан четирите най-големи развиващи се страни – Китай, Русия, Бразилия и Индия, не са в този списък, но Русия пък е уязвима заради цените на петрола.

България и Румъния са две от най-застрашените страни. „Тези страни растяха твърде бързо или са направили твърде големи заеми“, смята бившият председател на Унгарската централна банка Петер Акош Бод. „При внезапно спиране на капиталите, те ще се изправят пред много сериозен проблем“.

Постоянен източник на опасения е Латинска Америка предвид историята й на проблемна данъчна политика. Към момента няколко страни, най-вече Венецуела, са облагодетелствани от растящите цени на петрола. При поевтиняване на тази и други суровини обаче Южна Америка ще е в най-неизгодна позиция, смятат икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още