fallback

Петролът поевтиня заради суматохата около плана на Полсън

Цената е засегната от опасенията, че планът на американския финансов министър няма да бъде задействан навреме

10:03 | 26.09.08 г.

Цената на петрола се понижи заради притесненията, че планът на американския финансов министър Хенри Полсън няма да бъде задействан навреме, за да помогне на икономиката. Това увеличи притесненията, че САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, ще ограничат търсенето на суровината. Това може да се отрази на останалия свят и една глобална рецесия може да намали значително потреблението на горивото.

Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се търгуват на 106,38 долара за барел, или с 1,52 на сто по-ниско от вчера.

Цените на „черното злато“ са се понижили с 28 на сто от пиковата им стойност през юли, когато фючърсите достигнаха 147,27 долара за барел.

Тази седмица бяхме свидетели на голяма волатилност при цените на петрола. Най-ниско договорите бяха на 103,22 долара за барел, а най-високо – 130 долара за барел.

Цените на петрола не можаха да намерят подкрепа и във вчерашните негативни данни за състоянието на американския жилищен сектор. Продажбите на нови домове в САЩ удариха 17-годишно дъно, увеличавайки притесненията, че най-лошото в жилищния пазар все още не е отминало. Продажбите намаляха с 11,5 на сто на общо 460 хил. единици.

Продажбите на трайни стоки също намаляха, като основна причина за това беше спадът в продажбите на самолети и автомобили.

Лондонският сорт Брент отстъпи с 1,38 на сто, или 1,44 долара за барел, и последно се търгуваше на 103,16 долара за барел.

Ниските цени най-вероятно няма да станат причина за намаляване на доставките от ОПЕК. Всъщност консултанти на петролната индустрия коментират пред Bloomberg, че организацията е увеличила доставките си с 2,2 на сто за периода между 13 септември и 11 октомври. За този период, танкерите идващи от страните членки на ОПЕК, ще товарят общо 24,75 млн. барела всеки ден. За сравнение, преди 13 септември доставките са били 24,21 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още