fallback

Фалира една от най-големите спестовни банки в САЩ

От месеци се спекулираше, че Washington Mutual може да бъде поредната жертва на кризата

09:48 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Щатското правителство затвори Washington Mutual – една от най-големите спестовни банки в страната, като разреши на JPMorgan Chase да закупи операциите на Washington Mutual за 1,9 млрд. долара, съобщи АФП.

Съгласно сделката, обявена късно в четвъртък от щатската Федерална корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), JPMorgan Chase придобива депозитите, активите и част от задълженията на базираната в Сиатъл банка.

Washington Mutual беше силно засегната от ипотечната криза в САЩ и тази година акциите й се понижиха с около 85 на сто.

От месеци се спекулираше, че банката може да бъде поредната жертва на кризата, вследствие на която досега са фалирали 11 банки в страната.

Със закупуването на Washington Mutual, която е известна като WaMu и има депозити в размер на около 188 млрд. долара, се създава най-голямата спестовна институция в САЩ с над 900 млрд. долара депозити на клиенти, заявиха от JPMorgan Chase.

По-рано тази година JPMorgan придоби и Bear Stearns.

Преди излизането на новината в четвъртък пазарната капитализация на Washington Mutual все още беше на стойност около 2,9 млрд. долара, но според скорошни изчисления на Standard & Poor's задълженията й възлизат на около 14,4 млрд. долара.

Чрез сделката JPMorgan Chase ще се сдобие с около 5400 клона и ще увеличи присъствието си на тихоокеанското крайбрежие.

По-рано този месец рейтингът на WaMu беше понижен, което усложни плановете за набиране на свеж капитал. Освен това банката не съобрази действията си със задълбочаването на кризата на пазара на имоти.

Миналата седмица Financial Times съобщи, че депозитите на банката са намалели с 5 млрд. долара от юни заради паниката, обхванала клиентите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още