fallback

Трети пореден спад за азиатските пазари

Книжата на компаниите от автомобилния сектор бяха сред най-понижилите се

11:23 | 25.09.08 г.

Азиатските акции се понижиха за трета поредна сесия поради притесненията, свързани с американската икономика.

Книжата на компаниите от автомобилния сектор бяха сред най-понижилите се, след като излязоха данни, че американското потребление на автомобили намалява.

Компаниите от суровинния сектор също регистрираха спадове, като акциите на най-голямата минна компания в света – BHP Billiton, се понижиха с 3,7 на сто поради спада в цените на петрола и медта.

Поради суматохата относно плана на американския финансов министър Хенри Полсън и забавянето на стартирането му финансовите акции бяха третата група най-пострадали книжа в Азия.

Кумулативният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,13 на сто до 116,23 пункта. 9 от всички 10 индустриални групи, съставляващи индекса, се понижиха. От началото на годината бенчмаркът е отстъпил с 27 на сто.

Местните индекси също регистрираха понижения, като от основните пазари най-понижилият се бе японският. Nikkei 225 отстъпи с 0,9 на сто (108,5 пункта) и затвори тихоокеанската сесия на ниво от 12 006 пункта.

Хонконгският Hang Seng се задържа почти без промяна на ниво от 18 974 пункта.

Най-добре представилите се пазари тази нощ бяха китайските, като основният индекс CSI 300 скочи с близо 4 на сто и затвори на 2 223 пункта. Пазарите в Южна Корея също се повишиха.

Експерти посочиха като основна причина за ралито на китайските акции решението на правителството на Китай да увеличи дяловете си в държавните предприятия, като изкупи част от акциите от пазара. Мярката цели да се подпомогнат пазарите, като се налеят средства.

Индексите в Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван и Тайланд се понижиха обаче. Индийският BSE Sensex 30 отстъпи с 1,36 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още