fallback

Русия взима мерки за по-голям контрол върху цените на петрола

Руският фактор в световните цени на петрола може да се окаже изненадващ, по думите на енергийния министър на страната

10:27 | 25.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия иска да има по-голям контрол върху цените на петрола и за тази цел ще си сътрудничи с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви енергийният министър на страната Сергей Шматко, цитиран от Bloomberg.

Енергийното министерство разработва серия мерки, включително разработване на „резервни“ находища, които могат да бъдат използвани за бързо увеличаване или намаляване на добива на страната, и ще ги представи на ОПЕК на срещата на картела през декември, е пояснил Шматко.

„Трябва да има руски фактор в определянето на световните цени на петрола, може би дори не само един“, е казал Шматко пред репортери по време на пътуването си заедно с президента Дмитрий Медведев до отдалечени региони на страната.

Производството на петрол на Русия – най-големият износител на суровината след Саудитска Арабия, спада за първи път от десетилетие заради увеличените разходи на компаниите и други фактори. Правителството осигурява данъчни облекчения на производителите, за да насърчи разработването на находища в отдалечени региони.

В същото време силно волатилните цени затрудняват компаниите в разчетите на капиталовите им разходи за разширяване на дейността. Затова Русия трябва да вземе мерки да има по-голямо влияние върху цените, включително и такива мерки, които може да са неочаквани, е заявил Шматко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още