fallback

Бутиковите банки в САЩ се възползват от краха на по-големите си конкуренти

По-малките банки са в изгодна позиция да привлекат кадри и да станат водещи консулатанти в областта на сливанията и придобиванията

16:52 | 24.09.08 г.

Кредитната криза промени Уолстрийт, но по-малките инвестиционни компании т. нар. бутикови банки - тясно специализирани в дадена област, се надяват, че това ще им даде свобода да извоюват по-голям пазарен дял от бившите гиганти в сектора, пише BusinessWeek.

Според инвеститорите така и ще се случи. Акциите на инвестиционните банки Lazard, Evercore Partners и Greenhill & Co са отбелязали рязък скок. Акциите на Greenhill се търгуват за над 25 пъти повече от прогнозната печалба за 2008 г., а тези на Lazard за около 23 пъти повече от прогнозната печалба.

Ипотечните кредити, които са причина за провала на по-големите банки, реално не са били проблем за по-малките участници на пазара, които не са отпускали рискови кредити. Те функционират като обикновени инвестиционни банки и се фокусират върху персонализирано консултиране, без да достигат големите по размер операции на големите посреднически компании. Това ги поставя в добра позиция да привлекат квалифицирани кадри, освободени от конкурентите им и да завземат по-голямо парче от консултантския бизнес.

„Тези компании са били встрани от бъркотията и сега имат историческата възможност да се разраснат“, казва Роджър Еренберг, управляващ директор на IA Capital Partners.

Бутиковите компании се ползват с висока степен на доверие. Тяхната репутация не е била опетнена от масови понижения на стойността на акциите или отпуснати кредити, чиито изплащане е несигурно. Макар и консултантските подразделения на банки като Morgan Stanley и Goldman Sachs да не са директно повлияни от кредитната криза, репутацията им със сигурност е засегната.

С избягването на кризата по-малките консултантски компании са спечелили доверието на инвеститорите, казват анализаторите. Когато корпоративните клиенти се нуждаят от съвет как да организират сливане или фалит, те ще се обърнат към тези банки, за които се смята, че са невредими. От Lehman Brothers например са потърсили помощ от Lazard при поискването на защита от фалит.

Преди кредитната криза е било трудно да се привлекат банкери, които са предпочитали по-големите компании, но бутиковите банки вече успяват да примамят ключови фигури, търсещи бягство от бедстващите компании. Роджър Алтмън например е напуснал Lehman, за да оглави Evercore, а Робърт Грийнхил е бил председател на Smith Barney, след което е напуснал, за да основе по-малката банка Greenhill.

Големите банки няма да се откажат от пазарния си дял лесно, но ако бутиковите компании успеят да се възползват от доверието и притока на кадри, те може да играя много по-важна роля в новата конюнктура на финансовия пазар, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още