fallback

Варшавската борса подава оферта за чешката до дни

Варшавската борса ще кандидатства за контролен дял в чешката борса извън течащата в момента процедура по продажба

12:03 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Варшавската фондова борса (Warsaw Stock Exchange) планира да подаде оферта за борсата в Прага в рамките на няколко дни", е заявил главният изпълнителен директор на варшавската борса Людвик Соболевски пред радио PiN, предаде Bloomberg.

Варшавската борса ще кандидатства за контролен дял в чешката борса извън течащата в момента процедура по продажба, от която варшавската борса е изключена, тъй като е контролирана от държавата, е пояснил Соболевски.

В началото на август борсата в Прага обяви, че група акционери са решили да продадат контролния дял вследствие на засиленото търсене от страна на инвеститори и глобалната тенденция на консолидация в сектора.

Сред акционерите, които ще продават, са третата по големина чешка банка Komercni Banka AS, банката Ceska Sporitelna AS и подразделението на KBC Group NV - Patria Finance AS. Трите финансови институции са притежавали общо 51,03 на сто от борсата към 31 декември 2007.

Пражката борса, на която са реализирани едва шест първични публични предлагания от създаването й през 1993 г., оперира в сянката на по-големия си регионален конкурент – варшавската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още