fallback

ФБР разследва Fannie, Freddie, AIG и Lehman

Компаниите, които се проверяват от ФБР за възможни счетоводни измами, са общо 26

10:30 | 24.09.08 г.

ФБР разследва Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers Holdings и American International Group като част от по-общо разследване във връзка с кризата на пазара на високорискови ипотеки в САЩ, съобщи Bloomberg, позовавайки се на висш служител от правоохранителните служби.

Така компаниите, които са обект на разследване от страна на федералното бюро за възможни счетоводни измами, са общо 26, твърди източникът, пожелал анонимност. Той е уточнил, че разследванията са предварителни. През юни обект на проверка във връзка с ипотечни измами станаха 19 компании.

ФБР се оказа принудено да потърси отговорност от компаниите на фона на кредитната криза, която разтърси Уолстрийт и доведе до най-голямата жилищна криза в страната от Голямата депресия насам. Компании от цял свят отчетоха загуби и отписвания, произтичащи от кризата с високорисковите ипотеки, на стойност над 500 млрд. долара.

Правителството вече пое контрол върху ипотечните гиганти Freddie Mac и Fannie Mae, както и върху застрахователя AIG по-рано този месец.

Днес от AIG обявиха, че са подписали окончателно споразумение с филиала на Управлението за федерален резерв в Ню Йорк, определящо условията за кредитирането й с 85 млрд. долара, които ще получи, за да избегне фалит. Споразумението потвърждава основните насоки в плана за спасяване на застрахователя, обявен преди една седмица от централната банка на САЩ с цел да се избегне световна финансова криза.

Кризата накара администрацията на Буш до се обърне към Конгреса с призив да се одобри план за спасяване на финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара.

Засега не са налични коментари от страна на компаниите във връзка с разследването на ФБР.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още