fallback

Петролът се задържа стабилен след вчерашния си спад

Петролните запаси в Щатите най-вероятно са намалели през миналата седмица

09:05 | 24.09.08 г.

Черното злато се задържа на стабилни нива, след като вчера регистрира спад, причинен около суматохата в сенатската финансова комисия и приемането на плана на Полсън.

Вчера цената на лекия суров петрол се понижи с 2,5 на сто, след като стана ясно, че най-вероятно планът на Полсън за инжектиране на 700 млрд. долара в системата ще отнеме време и дискусии, преди да бъде приет напълно.

Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се търгуват на 106,95 долара за барел, или с 34 цента по-високо от вчера.

Вчера петролът затвори при нива от 106,61, като малко преди това достигна и 104,05 долара за барел, което представляваше понижение от 4,9 на сто. Волатилността на петролните пазари рефлектира несигурността на инвеститорите, коментират много експерти, като посочват факта, че това бе четвъртият ден този месец, когато цените на черното злато се понижават с повече от 5 долара за барел.

Към момента лондонският сорт Брент с доставка през ноември се търгува на 103,51 долара за барел, или с 43 цента по-високо от вчера. Във вторник договорите се понижиха с 2,8 на сто до 103,08 долара.

Цените на петрола може да намерят подкрепа в новините за петролните запаси. Според консенсусната прогноза запасите най-вероятно са намалели с 2,5 млн. барела поради големия брой на затворени рафинерии в Мексиканския залив заради ураганите Айк и Густав.

Мексиканският залив допринася за 26 на сто от целия американски добив на петрол и 14 на сто от производството на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още