fallback

Румъния готви план за „съживяване“ на капиталовия пазар

Една от мерките предвижда силно понижаване на данъка върху капиталовите печалби

14:45 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Румъния имат план за „съживяване“ на местния капиталов пазар чрез понижаване на данъците върху капиталовите печалби на инвеститорите и намаляване на възнагражденията във финансовия регулатор National Securities Commission (CNVM), пишат румънските медии, позовавайки се на анонимни източници.

Според същите източници предстоят разговори между представители на CNVM и борсите в Букурещ и Сибиу с цел намиране на решение за капиталовия пазар. В инициативата участва и финансовият министър на страната, който е обсъждал с пазарни представители серия от мерки, включително данъчни, за да се подкрепи борсата.

Една от мерките предвижда промяна в настоящото ниво от 16% данък върху капиталовите печалби, налаган върху инвестиции, държани по-малко от една година, до 1% данък върху капиталовите печалби за физически лица.

Допълнителна информация относно предстоящите промени се очаква официално в сряда.

Според местни брокери, цитирани от Business Standard, всяка мярка, която държавата подготвя с цел да „спаси“ фондовата борса, е добро начинание. Те обаче допълват, че ефектът от тези мерки ще бъде нисък в краткосрочен план, предвид това, че на този етап най-голямо влияние върху пазара оказват новините от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още