fallback

Goldman Sachs и Morgan Stanley слагат край на една епоха на Wall Street

Две от най-големите инвестиционни банки взеха решение за преобразуване в търговски банки

11:33 | 22.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вчера две от най-големите инвестиционни банки в САЩ, Morgan Stanley и Goldman Sachs Group, подадоха заявления до Федералния резерв за преобразуване в търговски банки, съобщава Bloomberg. Ръководствата на компаниите считат, че моделът на инвестиционното банкиране вече е разрушен и инвеститорите нямат доверие в него.

Ходът на Morgan Stanley и Goldman Sachs слага край на една епоха на Wall Street, водеща началото си отпреди 75 години, когато Конгресът формално разделя инвестиционните банки от депозитните институции. Краят на тази ера бе предизвестен от продажбата на Merrill Lynch & Co. на Bank of America Corp., както и от фалита на Lehman Brothers.

Wall Street не е преживявала подобен трус от началото на 80-те години на миналия век, когато Morgan Stanley и Bear Stearns Cos. стават публични компании, отново в резултат на международна финансов криза. Тогава и финансовите пазари в Лондон се променят завинаги след т. нар. Big Bang reforms през 1986. През март тази година Bear Stearns бе погълната от JP Morgan Chase & Co.

Решението на Morgan Stanley и Goldman Sachs ще ги постави в регулационната рамка на Фед. Според анализатори, двете банки ще наберат депозитната си база основно чрез придобивания. Това ще им позволи да разчитат в по-голяма степен на спестяванията на дребните инвеститори.

Morgan Stanley отписа активи в размер на 15,7 млрд. долара в резултат на кризата, стартирала през 2007 г. При Goldman Sachs сумата е около 4,9 млрд. долара. Въпреки че и двете банки за момента остават печеливши, без да последват съдбата на Lehman Brothers и Merrill Lynch, приходите им от дейностите, свързани с инвестиционно банкиране, се понижават през тази година.

Morgan Stanley, втората по големина инвестиционна банка, притежава депозити на стойност 36 млрд. долара и три милиона сметки на дребни инвестотори към края на август. Компанията планира да превърне своята индустриална банка, базирана в Юта, в национална.

Goldman пък, която към момента е най-голямата и най-печеливша инвестиционна банка, планира да се первърне в четвъртия по големина банков холдинг. Компанията вече разполага с 20 млрд. долара клиентски депозити в две дъщерни дружества и е в процес на съзаване на трето. GS Bank USA ще има активи от над 150 млрд. долара, което я нарежда сред 10-те най-големи банки в САЩ.

Федералният резерв на САЩ е основният регулатор на банковите дружества. Такива са и Citigroup Inc., Bank of America Corp. и JP Morgan. Комисията по ценните книжа (SEC) пък регулира инвестиционните банки. Някои експерти са на мнение, че бъдещето на SEC вече изглежда доста неясно, след преобразуването на двете най-големи инвсетиционни банки в страната.

В същото време се очаква този ход да намали рисковите "апетити" на двете финансови компании и респективно да се отрази в по-ниски възнаграждения за техните служители. Goldman Sаchs, в частност, е известна с високите бонуси, които плаща на служителите си. За последната година изпълнителният директор на компанията Лойд Бланкфейн и двамата му заместници получиха 67 млн. долара.

От началото на годината акциите на Goldman Sachs Бележат понижение от 40 на сто до 129,80 долара. Тези на Morgan Stanley паднаха с близо 50 на сто до 27,21 долара за акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 22.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още