fallback

Централни банкери: Азия се справя с кризата

Централните банкери на азиатските страни имат среща днес в Тайланд, за да обсъдят проблемите около световната финансова криза

12:40 | 20.09.08 г.

Централните банкери на Китай и Тайланд са заявили, че кредитната криза в САЩ, която банкрутира Lehman Brothers и изтри 19 трилиона долара от световните фондови пазари през изминалата година, има ограничено влияние върху банките в Азия, съобщава Bloomberg.

Централните банкери на азиатските страни имат среща днес в Тайланд, за да обсъдят проблемите около световната финансова криза.

“Този път кризата няма такова влияние в Азия, защото източникът на проблемите не е тук. Досега ефектът върху тайландските банки е много малък”, заявява управителят на Тайландската централна банка Тариса Ватанагасе.

Като цяло централните банкери от азиатските страни са опровергали притесненията, че техните страни ще изпитат финансова криза, подобна на тази от 1997 г.

“Директният ефект от кризата на настоящия момент е ограничен. Китай ще бъде нащрек от негативните ефекти, свързани с нестабилните финансови пазари в световен мащаб и намаляващото търсене зад океана”. Това е заявил говерньорът на Китайската централна банка Су Нинг по време на срещата.

Централните банки на Япония и Австралия наляха 113 млрд. долара на паричните пазари тази седмица в подкрепа на финансовата система и възвръщане на доверието. По-рано през седмицата Китайската централна банка смъкна основната лихва за първи път от 6 години и позволи на банките да заделят по-малко задължителни минимални резерви.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още