fallback

Кибер престъпници залагат капани чрез имената на звезди

Прост, но ефективен начин да се зарази компютъра на даден потребител със злонамерен софтуер е чрез неговото любопитство към живота на звездите

15:47 | 17.09.08 г.

Търсенето на информация за Брад Пит или Бионсе в мрежата може да се окаже рисковано. Според щатска компания за интернет сигурност интересът към актьора или певицата е особено опасен, що се отнася до търсене на информация онлайн, защото кибер престъпници използват имената им, за да примамват жертви, пише Ройтерс.

Според базираната в Калифорния McAfee Inc. за феновете, които търсят информация и снимки на Пит, съществува 18% риск да заразят компютъра си с вирус, шпионски софтуер, спам и друг злонамерен софтуер или да станат жертва на т. нар. фишинг.

„Кибер престъпниците имат различни методи, но един от най-простите и същевременно най-ефективните начини да се зарази машината на даден потребител е да се възползват от любопитството на американците към живота на звездите“, обяснява Джеф Грийн, старши вицепрезидент на компанията.

Потребителите, които търсят звездни клюки или снимки на знаменитости, често биват насочени към фалшиви сайтове, които изглеждат законни, но представляват риск за сигурността на компютрите им, твърдят от компанията.

Така сред „най-опасните“ мъже, за които може да се търси информация в интернет, са Брад Пит и певецът Джъстин Тимбърлейк, докато Бионсе и Хайди Монтаг са начело сред жените. Други звезди в рисковия списък на McAfee са Марая Кери, Риана и Фърги, както и Анджелина Джоли, Джесика Алба, Камерън Диас и Джордж Клуни.

Според Грийн манията на американците да следят живота на известните личности ги прави лесни жертви.

Причините за заразяване на компютри с шпионски софтуер може да варират от относително по-безобидни като събиране на маркетингови данни до по-сериозни престъпления като кражби на файлове или пароли за достъп да финансова информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 17.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още