fallback

Сривът в Русия доведе до принудително спиране на търговията

Финансовото министерство отпуска спешни кредити на банките за повишаване на ликвидността

12:33 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовият срив в Русия от последните дни се задълбочи и днес, което принуди двете борси в страната Micex и RTS да прекратят търговията. Вчера също се наблюдаваха прекъсвания на сесията заради високата волатилност, като в крайна сметка се стигна до драстичен спад на деноминирания в рубли индекс MICEX в размер на 17 на сто.

Днес търговията започна с висока нестабилност и след като първоначално се стигна до ръст от 7,6 на сто, последва 10-процентна загуба за MICEX. В крайна сметка при понижение от 3,1 на сто до 853,93 пункта в 12,10 часа московско време търговията е била прекратена. По същото време е спряла сесията и на другата борса – RTS, като предложението за това е дошло от регулаторните органи в страната, предава Bloomberg. До този момент индексът RTS беше изгубил 6,4 на сто до 1 058,84 пункта.

Част от проблемите на руския пазар дойдоха след съобщение на брокерската компания KIT Finance, че към момента се намират в преговори по продажба на дял от компанията, тъй като са изпаднали в невъзможност да посрещнат финансови задължения, свързани със заявки за изтегляне на средства от фондовете й.

„Пазарът на ценни книжа остава затворен, а банките не са склонни да си заемат средства една на друга. Проблемите, предизвикани от KIT Finance, увеличават значително насрещния риск и допълнително ограничават ликвидността“, смята Джулиан Ример от UralSib Financial в Лондон.

Кризисната ситуация е довела до решение на финансовото министерство на Русия да отпусне спешни заеми за повишаване на ликвидността, като на три от водещите банки в страната - Сбербанк, VTB и Газпромбанк - ще бъдат предоставени тримесечни кредити в размер на 1,13 трлн. рубли (44 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още