fallback

Цената на петрола най-накрая се повиши

Петролните запаси вероятно са намалели заради ураганите Густав и Айк

10:21 | 17.09.08 г.

Черното злато възвърна част от позициите си днес, след като стана ясно, че американското правителство реши да „спаси“ AIG от поредния колосален фалит на Уолстрийт.

Цената на петрола добави повече от 3 долара за барел, след като инвеститорите заложиха, че спасяването на AIG ще подкрепи щатската финансова система и това ще предотврати евентуално влошаване на икономиката.

Прогнозата на Goldman Sachs за цената на петрола след три месеца се коригира надолу до 115 долара на барел – по-ниско от досегашната за 149 долара за барел.

Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през октомври се търгуват на 94,04 долара за барел, което е с 2,89 на сто по-високо от цената им вчера. Търгуваният в Лондон сорт Брент се котираше на 92,95 долара за барел, или с 3,73 по-скъпо от вчера.

По-късно днес американското енергийно министерство трябва да излезе с доклада за петролните запаси за миналата седмица. Консенсусната прогноза на експертите е, че те са намалели с 3,5 млн. барела, което може да бъде „бичи“ сигнал за петрола. Причината за прогнозирания спад са затворените рафинерии в Мексиканския залив заради двата урагана – Густав и Айк.

Друга причина за ръста на петрола днес е повишението на американските индекси тази нощ. Широкият S&P добави 1,75 на сто и затвори на 1213,59 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още