fallback

BASF предлага 3 млрд. долара за придобиване на свой конкурент

Ходът е поредният знак, че консолидацията в индустрията се засилва заради високите разходи за суровини и енергия

17:58 | 15.09.08 г.

Най-големият химически концерн в света – BASF, отправи оферта за придобиване в брой на швейцарския си конкурент Ciba в размер на 3,4 млрд. швейцарски франка (3 млрд. долара), съобщава Ройтерс. Сделката ще засили позициите на компанията в сектора на специалните химикали.

Ходът на BASF идва след офертата за 15,3 млрд. долара, отправена от Dow Chemical към Rohm and Haas през юли, която е знак, че консолидацията в индустрията се засилва заради високите разходи за суровини и енергия.

Базираната в Базел Ciba, която произвежда бои за пластмаса, хартия и дърво, шокира пазара преди месец, когато съобщи учудващата си нетната загуба за първата половина на годината.

„Смятаме, че Ciba изобщо не е в добро състояние. Следователно придобиването е въпрос на преструктуриране и консолидация в химическата индустрия“, казва анализатор от UniCredit.

От BASF, базиран в Лудвигсхафен, Германия, казват, че ще предложат 50 швейцарски франка в брой за акция на Ciba.

Управителният борд на Ciba е подкрепил офертата и ще посъветва акционерите да я одобрят, казват от BASF. Очаква се офертата да влезе в сила от 1 октомври.

Като се вземат предвид нетните дългове и пенсионните задължения на Ciba, сделката възлиза на 6,1 млрд. швейцарски франка (5,4 млрд. долара).

Офертата трябва да отговаря на редица условия – предложената сума трябва да е поне 66,67% от номиналната стойност на всички акции, необходимо е одобрение от компетентните органи и премахване на защити за придобивания в статута на Ciba.

От BASF отказват да коментират реализирането на възможни синергии. Подробностите ще бъдат уточнени към края на ноември, каза изпълнителният директор на компанията Юрген Хамбрехт.

BASF е била ключов доставчик на суровини за Ciba и може да адресира някои от слабите места на швейцарската компания, като я интегрира в своите операции, казва анализатор от Equinet.

BASF се състезава с конкуренти като Dow, Saudi Basic Industries Corp, Dupont и Bayer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още