fallback

Прогнозират вълна от сливания и поглъщания в Русия

Към момента най-вероятен е сценарият, при който финансовата криза може да продължи още 1,5-2 години

18:04 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

На фона на световната финансова криза в Русия в близко бъдеще предстои вълна от сливания и поглъщания, включително и в банковия сектор, е прогнозирал днес ръководителят на една от водещите консултантски компании в Русия „Тройка диалог” Рубен Варданян, цитиран от РИА Новости. По думите му, сделките ще се извършват по различни способи, в това число чрез обмен на акции, емитиране на конвертируеми облигации, покупка на задължения.

Финансистът очаква и преразпределяне на пазара в областта на недвижимите имоти, търговията на дребно, аграрното производство. Потенциалните купувачи, според него, могат да се търсят главно между хората с голямо индивидуално богатство.

Относно евентуална поддръжка от страна на държавата на руския фондов пазар, експертът не е изразил определено мнение, коментирайки, че „държавата, като много крупен играч на фондовия пазар, имащ своята специфика, е длъжна да провежда балансирана политика”.

От „Тройка диалог” са прогнозирали още, че е възможно скоро на руския фондов пазар да навлязат чуждестранни инвестиционни фондове, специализирани за работа в условията на падащ пазар.

Говорейки за перспективата за приключване на световната финансова криза, експертът е казал, че вижда три сценария за развитие на настоящата ситуация. При първия вариант кризата може приключи през първото тримесечие на 2009 г. и съответно ситуацията на световните пазари, включително и в Русия, да се нормализира. Обаче според финансовите анализатори, този оптимистичен вариант не е много вероятен.

Към момента най-вероятен е сценарият, при който кризата може да продължи още 1,5-2 години, през което време в света е възможно напълно да се променят правилата на играта и тези промени сега не могат да се прогнозират.

Третият, най-лош, сценарий, е настъпването на колапс на световната финансова система. След този евентуален колапс, по мнението на експерта, в света ще има шоково състояние и за известно време пазарът ще замре, както е било в Русия след августовската криза на 1998 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още