fallback

Bank of America купува Merrill Lynch за 50 млрд. долара

Цената е $29 на акция, като според Citigroup реалната стойност на Merrill е над $40 за акция

09:36 | 15.09.08 г.

Поредната голяма новина разтърси Wall Street днес, след като най-голямата търговска банка обяви, че ще придобие най-големия инвестиционен банкер. Търговската банка Bank of America се е съгласила да купи инвестиционната банка Merrill Lynch за 50 млрд. долара. Посредник на сделката е американското правителство.

Сделката ще стане чрез обмен на акции, като 0,8595 акции на Bank of America ще се разменят за една акция на Merrill. Цената на акцията е базирана на цената на затваряне от петък, която бе 29 долара за една ценна книга на Merrill Lynch.

По-рано този месец активно се спрягаше, че Bank of America e един от потенциалните купувачи на проблемната Lehman Brothers. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, обаче сделката с Merrill е много по-изгодна за най-голямата търговска банка в САЩ.

До момента загубите на Merrill, свързани с ипотечната криза в САЩ, възлизат над 19 млрд. долара. Въпреки голямата цифра обаче според някои анализатори придобиването на екипа на Merrill от 16 690 човека, които управляват портфейл от 1,6 трлн. долара, е най-ценно в сделката за Bank of America.

Според доклад на Citigroup реалната стойност на Merrill е значително по-висока – над 40 долара на акция. В доклада се казва, че само бизнесът с доверително управление на инвестиционната банка е на стойност от 16 долара за акция.

Огромната по мащабите си сделка може да вкара известна доза доверие на пазарите и спокойствие във финансовата система на САЩ, смятат някои анализатори.

Въпреки сделката обаче към момента фючърсите по щатските индекси се търгуват на червено. Най-пострадал е S&P 500, където до момента има спад от 3,19 на сто и фючърсът се търгува на 1 218,40. Фючърсите върху Dow Jones и Nasdaq се понижават с около 2,5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още