fallback

Цената на петрола падна под 100 долара

Ураганът Айк не нанесе очакваните големи поражения и котировките паднаха до най-ниските си нива за последната половин година

09:29 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поевтиня до цени под 100 долара за барел за пръв път през последните шест месеца, тъй като се появиха твърдения, че ураганът Айк не е засегнал значително производствените мощности и няма да доведе до значителни сътресения за американското производство на петрол, съобщава Bloomberg.

Въпреки че през последните няколко дни беше прекратена работата в рафинерии, осигуряващи над 20 на сто от общия преработвателен капацитет на САЩ, котировките не отбелязаха повишения, тъй като фабриките не съобщават за значителни повреди. За успокояването на пазара допринесе и решението на американското енергийно министерство да отпусне 309 хил. барела от държавния резерв с цел предотвратяване на недостиг на предлагането в района на Хюстън.

От началото на седмичната търговия на електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври отстъпват с 2,14 на сто до 99,04 долара за барел. По-рано през нощта бяха достигнати и нива от под 98,50 долара, което е най-ниското ниво от 26 февруари досега. Понижението в цената на бензина е дори още по-драстично, като само в рамките на часове цената му се смъкна с над 5 на сто до 2,6225 долара за галон.

В резултат на днешното понижение цената на американския лек суров петрол вече е с 33 на сто по-ниска от постигнатия на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел.

На електронната платформа на борсата в Лондон цената на петрола от сорта Брент продължава спада си и днес и е на път да отбележи 13-то поредно дневно понижение. След стартирането на търговията котировките падат с 1,73 на сто до 95,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още