fallback

Lehman Brothers банкрутира*

Четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ е подала заявление за банкрут пред американските власти

08:36 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ -  Lehman Brothers, е подала заявление за обявяване на банкрут, съобщава Bloomberg. По този начин банката, която съществува от 158 години, прекратява дейността си и отбелязва най-големия банков фалит в САЩ, тъй като дълговете й възлизат на 613 млрд. долара.

Двамата потенциални купувача за закъсалата банка са се оттеглили от разговорите за спасяването на институцията, която е поредната жертва на кредитната криза в САЩ. От преговорите първоначално е излязла британската банка Barclays, която беше основен кандидат да придобие Lehman Brothers, но се е отказала заради липсата на възможност за получаване на гаранции от правителството или от останалите големи играчи на Wall Street, срещу загуби от обезценването на активите на Lehman. Впоследствие, около три часа по-късно, от разговорите излезе и Bank of America, която обяви, че ще придобие Merill Lynch.

През изминалата седмица банката обяви най-голямата загуба в историята си, която възлезе на 3,9 млрд. долара. Това доведе до разкриване на планове за продажба на мажоритарния дял от подразделението за управление на активи, отделяне на активите от сектора на недвижимите имоти в отделно подразделение и орязване на планираните дивиденти в опит за спестяване на капитал. Тези усилия обаче не успяха да доведат до преустановяване на спекулациите, че експозициите на ипотечния пазар ще доведат до нови загуби и могат да се окажат пагубни за банката. В резултат само за седмица акциите на Lehman изгубиха 77 на сто от стойността си на борсата в Ню Йорк.

Трудностите на Lehman Brothers я превръщат във втората голяма инвестиционна банка в САЩ, която е изправена на ръба на фалита. През март правителствена намеса позволи на JPMorgan да придобие тогава петата по големина инвестиционна банка в страната Bear Stearns. Още тогава сред инвеститорите се появиха очаквания, че Lehman върви по стъпките на Bear и е само въпрос на време да обяви фалит. Освен двата гиганта на инвестиционното банкиране в САЩ от началото на годината заради кредитната криза са затворени още 11 по-малки регионални банки.

Късно в неделя Федералният резерв обяви нови мерки за улесняване на достъпа до спешни кредити за финасовите компании. В допълнение, консорциум от 10 инвестиционни банки обяви програма на стойност 70 милиарда долара, които могат да бъдат използвани от затруднените финансови компании в кредитната криза. Всяка от банките - Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley и UBS, се съгласи да налее по 7 милиарда долара в новообявената програма. 

Lehman Brothers е основана през 1850 година от трима немски емигранти от еврейски произход. С времето тя се утвърждава като една от най-стабилните финансови банки в САЩ, като устоява на най-големите кризи, свързани с Голямата депресия от 1929 година, двете световни войни, големият борсов срив от 1987 година и т.н. Прекалено рисковите експозиции на ипотечния пазар през последните години обаче може да доведе до края на финансовата институция.

*Статията е актуализирана към 10:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още