fallback

Подготвят мащабно сливане в немския банков сектор

Deutsche Bank прави опит да придобие 1/3 от Postbank, което би струвало 2,5 млрд. евро

15:25 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

На немския банков пазар е на път да бъде сключена мащабна сделка между двама от най-големите играчи в страната – Deutsche Bank и Postbank. Днес финансовата група Deutsche Post, която притежава мажоритарен дял от акциите на Postbank, свика пресконференция, което подсили слуховете, че на нея ще бъде обявена продажбата на голям пакет от акции на банката. Вчера пък от страна на Deutsche Bank обявиха, че са в напреднала фаза на преговорите за закупуването на 30 на сто от капитала на финансовата институция.

При настоящата цена на акциите на Deutsche Postbank сделката би възлязла на около 2,5 млрд. евро. Акциите на Postbank се покачиха с над 3 на сто при старта на борсовата сесия. По-късно през деня акциите се повишиха с 2,3 на сто до 46,8 евро за акция. Акциите на Deutsche Post също получиха позитивен импулс, покачвайки се с 2,2 на сто до 16,5 евро за акция.

Сделката идва скоро след офертата от страна на Commerzbank да закупи дела на застрахователната компания Allianz от Dresdner bank на стойност 9,8 млрд. евро.

Заради загубите, свързани с кредитната криза и последиците от тях върху финансовото й положение, Deutsche Bank може и да не успее да закупи целия дял веднага без набирането на свеж капитал, смятат анализатори, цитирани от ВВС.

Deutsche Postbank има 15 милиона потребители и достъп до хиляди пощенски офиси, в които предлага услугите си.

Според информация на пресата испанската банка Santander може да се окаже основен конкурент в борбата за мажоритарния дял в немската банка. Придобиването на миноритарен дял в Postbank от страна на Deutsche Bank обаче може да попречи на амбициите на други кандидати за дял в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още