fallback

Чавес изгони американския посланик

Президентът на Венецуела смята, че САЩ подкрепят група заговорници, опитали се да го убият

13:15 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Уго Чавес даде срок от 62 часа на американския посланик във Венецуела да напусне страната и заплаши, че ще спре петролните доставки към САЩ, съобщи АФП.

В телевизионно интервю от 11 септември президентът на Венецуела е представил решението си като жест на солидарност с Боливия, където президентът Ево Моралес обвини Вашингтон, че е поддържал проведените преди две седмици прояви на опозиционните сили в страната. Сблъсъците приключиха с най-малко осем загинали и 20 ранени. В резултат самият Моралес е поискал американският посланик в Боливия да си тръгне.

Оповестяването на решението на Чавес стана и няколко часа след ареста на група предполагаеми заговорници срещу венецуелската държава, за които се смята, че се ползват с подкрепата на Щатите.

Според президента арестуваните са готвили план за свалянето му от управление, дори и за убийството му. Групата била съставена от бивши военни. Чавес смята, че „зад тези пенсионирани войници стои отчаяната политическа опозиция, а зад нея - северноамериканската империя“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 12.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още