fallback

Глобалната търговия с акции с 40 на сто спад през август

Стойността на изтъргуваните ценни книжа се понижава драстично спрямо август миналата година заради изострянето на кредитната криза

12:33 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Количеството акции и деривативи, търгувани на световните борси, се е понижило драстично през август, след като хедж фондовете и инвестиционните банки са ограничили операциите си. По този начин се повишават опасенията, че намалялата ликвидност на пазарите може да увеличи допълнително ценовите колебания, пише Financial Times.

Общата стойност на акциите, изтъргувани на световните борси, се е понижила с 37 на сто за последния месец на годишна база, а обемът на деривативите - с 21 на сто, показват данни на Citigroup.

Стойността на изтъргуваните акции през август в глобален мащаб е паднала до 5,8 млрд. долара, което е най-ниското ниво от декември 2006 г. насам, става ясно от статистиките на банката. Най-голям е спадът на борсата в Шанхай, където се наблюдава понижение от 78 на сто в обема на изтъргуваните акции.

“Определено станахме свидетели на спад в изтъргуваните обеми на кешовия и деривативния пазар и причините за това са три - големите играчи не са така активни, апетитът към рискови активи е слаб, а събитията от последната година бяха неочаквани”, казват от MF Global.

Миналото лято, по време на първата вълна на дестабилизация на световната финансова система, търговската активност се покачи драстично, тъй като инвеститорите активно преструктурираха портфейлите си, за да се справят с кризата в ипотечния сектор. Август 2007 г. бе месецът с втория по големина обем на търговията в историята на стойност 9,3 млрд. долара, а изтъргуваните деривативи бяха 1,27 млрд. според данните на Citi.

Сега, 12 месеца след началото на кризата, ситуацията е съвсем различна. Инвестиционните банки намалиха операциите си за собствена сметка, а хедж фондовете вече нямат бърз достъп до кредит. „Хедж фондовете търгуват по-малко, тъй като не могат да си осигурят ливъридж в резултат на недостига на капитал в банковата система“, заявява Даниел Гарод от Citigroup. Върху ограничените инвестиции се е отразило и желанието на вложителите във фондовете да изтеглят средствата си, допълва той.

Според анализатори осезаемото отсъствие от пазара на някои от големите играчи води до увеличаване на ценовите колебания. „Ниската ликвидност завишава движенията на цените, като това се отнася както за инвестициите на кешовия, така и за деривативния пазар“, смята специалист от американска инвестиционна банка, цитиран от FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 15.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още