fallback

Азиатските пазари с първо повишение за последните 4 дни

Спекулациите, че Lehman ще намери купувач, вдъхнаха доверие във финансовата система и това покачи акциите на банките

11:47 | 12.09.08 г.

Повечето азиатски пазари регистрираха ръст днес. Сред повишилите се сектори бяха финансовият и суровинният, които бяха най-пострадали тази седмица. Поскъпването на медта и цинка помогна на компаниите от минния сектор.

Японският бенчмарк Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на борсата в Токио, регистрира ръст от 0,93 на сто (112,26 пункта) и затвори при нива от 12 214 пункта. Финансовите компании се представиха изключително добре, като Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - една от най-големите инвестиционни банки в Япония, прибави над 4 на сто към пазарната си капитализация.

Ралито на финансовите акции беше продиктувано от спекулациите, че Lehman ще намери купувач и това ще стабилизира финансовата система. Според Wall Street Journal проблемният инвестиционен банкер преговаря с няколко потенциални купувача, между които и Bank of America.

Сборният индекс за азиатските борси - MSCI Asia Pacific, добави 0,9 на сто до 115,93 пункта. Въпреки днешното повишение обаче от началото на седмицата бенчмаркът е загубил около 0,8 на сто.

Ралито на суровините също помогна на индексите. BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, добави на 4 на сто към капитализацията си тази нощ в Сидни. Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 регистрира значително повишение тази нощ – 1,86 на сто и последно се котираше на 4 903 пункта.

Хонконгският Hang Seng се представи най-зле от основните азиатски индекси и до момента остава без значителна промяна от вчера на ниво от 19 387 пункта.

Пазарите в Китай, Тайван, Тайланд, Сингапур и Южна Корея също регистрират ръстове.

Оптимизмът в Азия днес не се предава до момента на американските фючърси, които се търгуват по-ниско от вчерашните стойности на индексите. Фючърсите върху широкия индекс S&P 500, се търгуват с 0,17 на сто по-ниско от вчера на 1 248,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още