fallback

Всеки пети мениджър в САЩ проверява кандидатите за работа в социални мрежи

Една трета от мениджърите отхвърлят кандидата след проучването в интернет

10:50 | 12.09.08 г.

Писмените препоръки за работа може скоро да станат отживелица при избора на служители, сочи проучване, според което един от всеки пет HR мениджъри в САЩ казва, че използва социалните мрежи в интернет, за да проучи кандидатите за работа, съобщи Ройтерс.

Анкета на щатския сайт за обяви за работа CareerBuilder.com сред 3 169 мениджъри за набор на служители открива, че 22% от тях проверяват кандидатите чрез профилите им в социални мрежи. Това е значително по-голям дял от регистрираните 11% през 2006 г.

Други 9% от анкетираните отговарят, че към момента не ползват сайтове като Facebook или MySpace за проучване на кандидатурите, но планират да започнат.

Според анкетата 34% от мениджърите, които проверяват в интернет профилите, откриват съдържание, което ги е накарало да изключат кандидата от списъка на одобрените.

Основната причина за провал на кандидата е публикувана информация за употреба на алкохол или наркотици, като този отговор посочват 41% от мениджърите. Втората (посочена от 40%) е публикуването на провокативни или неадекватни снимки или информация.

Други сфери, които пораждат притеснения сред мениджърите при разглеждането на профили в социалните мрежи, са слаби комуникационни умения, лъжи за квалификациите, дискриминационни изказвания относно раса, пол или религия, както и непрофесионално потребителско име.

Същевременно проучването в социалните мрежи се оказва от полза за други кандидати, като 24% от мениджърите казват, че съдържанието, което са открили онлайн, е помогнало да затвърдят решението си да наемат даден кандидат.

Топ факторите, които са повлияли за това, са историята на кандидата, която отговоря на квалификациите за длъжността, добри комуникационни умения и наличието на сайт, който разкрива професионален имидж и разнообразни интереси.

„HR мениджърите ползват интернет, за да получат по-завършена картина за уменията и постиженията на кандидатите и доколко те биха се вписали в компанията“, обясняват от сайта.

„В резултат на това пък повече хора, които си търсят работа, променят профилите си в социалните мрежи, за да изглеждат по-добре пред потенциални работодатели. Общо 16% от служителите, които имат страници в такива сайтове казват, че са променили съдържанието в профила си, за да си придадат по-професионален имидж пред компаниите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още