fallback

Петролът остава на нива в близост до границата от 100 долара

Ураганът Айк се насочва към Хюстън, което увеличава опасенията за евентуалните щети и не позволява на котировките да паднат под психологическата бариера

08:54 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол регистрира минимално повишение през изминалите часове, тъй като според последните синоптични прогнози ураганът Айк се е насочил към Хюстън, където се намират най-големите преработвателни мощности на Америка. Заради опасенията от евентуални щети капацитетът на работа в САЩ вече е намален с 12 на сто в очакване на утрешното навлизане на природната стихия в региона, предава Bloomberg.

По време на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври поевтиняха с 1,7 на сто (1,71 долара) до 100,87 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 24 март насам. На електронната платформа на борсата суровината поскъпва с 39 цента и в азиатската сесия цената на барел петрол е 101,26 долара.

През настоящата седмица черното злато е изгубило 4,5 на сто от цената си, като анализаторите отдават това основно на значителното поскъпване на американския долар, който заличи загубите си срещу еврото за последната година. За понижаването на котировките влияние оказват и очакванията за забавяне на икономическия ръст в повечето развити държави, което би довело до понижено търсене на горива.

Вчера в Лондон цената на петрола от сорта Брент се смъкна с 1,3 на сто (1,33 долара) до 97,64 долара за барел. Това е най-ниската цена на затваряне от 4 март насам, а единадесетте поредни дневни понижения представляват най-дългата негативна серия от въвеждането на фючърсната търговия със суровината през 1988 година. В часовете на електронна търговия черното злато поскъпва с 44 цента и по време на сесията в Азия цената му възлиза на 98,08 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още