fallback

Секс, наркотици и... петрол

Американската комисия, раздаваща концесии за петролни проучвания, е замесена в скандално разследване, вклюващо подкупи, наркотици и секс

19:25 | 11.09.08 г.

Поредният скандал разтърси пуританска Америка. В изявление на американското министерство на вътрешните работи се съобщава за открити фрапантни злоупотреби при раздаването на концесии за добив на петрол край американското крайбрежие, включващи секс, кокаин и големи финансови и други рушвети.

Разследването в Комисията за управление на минералните находища (Minerals Management Service) в Денвър е продължило две години и е струвало на американския данъкоплатец 5,3 млн. долара. Нейни служители са набедени, че са участвали в платени партита, на които са взимали наркотици, както и подкупи за благоприятни вотове при раздаването на разрешителни за добив на нефт край Флорида. В разследването се споменава и за сексуални скандали, включващи служители на комисията.

В изявлението на вътрешното министерство се казва, че Комисията е пример за „култура на етичен провал“, както и че поведението на някои дългогодишни служители е „неморално, незаконно и отвращаващо“.

Разкритията стават по време на разгорещен дебат в Сената на САЩ, където се обсъжда дали трябва да се увеличи броят на разрешителните за петролни проучвания на американското крайбрежие за още петрол. В момента, според експерти цитирани от Associated Press, републиканската партия е по-склонна да раздава тези концесии на големите петролни производители, докато демократите са против тези мерки.

Аргументите на републиканците са, че петролната зависимост на САЩ от чужд петрол трябва да намалее, докато демократите смятат, че това трябва да стане чрез инвестиции в други енергийни източници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още