fallback

Украинската фондова борса се срина, временно прекрати работа

За септември това е второто прекратяване на търговията на ПФТС за деня поради падане на индексите

17:27 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Главната фондова борса на Украйна – Първа фондова търговска система (ПФТС), днес на два пъти прекрати работа поради силното понижение на котировките на акциите, съобщава украинското издание Кореспондент.net. Първото спиране за близо час е било към 12,50 часа местно време.

Скоро след възобновяване работата на ПФТС обаче е регистрирано падане на борсовия индекс UAI-50 с 12,48%, в резултат на което украинската фондова борса отново е прекратила работа. Към 17,00 часа не се съобщава за ново възобновяване на работата й за деня.

Сутрешната търговия на ПФТС показва снижение на котировките на акциите на два големи металургични комбината съответно с 13,87% и 7%, а „лидер” по падане на акциите е въгледобивната компания „Шахтоуправление Покровское” - с 20%.

За септември това е второто прекратяване на търговията на ПФТС за деня поради падане на индексите, като предходното беше на 5 септември. От началото на годината индексът ПФТС е паднал с 58,9% (с 691,06 пункта до 1174,02 пункта).

Украински експерти коментират, че болшинството участници на украинския фондов пазар още не са готови за масови покупки на книжа, въпреки че се очаква борсовият индекс да достигне дъното си в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още