fallback

Карлос Слим купи дял от New York Times

С тази сделка Слим става третият по големина акционер в New York Times, като се изключи фамилията Сулцбергер, която контролира компанията

09:52 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Мексиканският милиардер Карлос Слим е придобил дял от 6,4 на сто в New York Times Co., посочвайки като мотив за инвестицията си изгодната цена на акциите на вестника, които тази година са поевтинели с 20 на сто, съобщи Bloomberg.

С тази сделка Слим става третият по големина акционер в New York Times, като се изключи фамилията Сулцбергер, която контролира компанията. Слим притежава 9,1 млн. акции на New York Times – третият по големина издател на вестници в САЩ.

Акциите на New York Times паднаха с 4 цента вчера до 13,96 долара за брой на NYSE. Въз основа на цената им на затваряне на 4 септември, когато е сключена сделката за закупуването на книжата, делът на Слим се оценява на 121,2 млн. долара.

68-годишният Слим е на второ място в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света със състояние, което се оценява на 60 млрд. долара. Мексиканският милиардер притежава мобилния оператор America Movil SAB, Telefonos de Mexico SA и Grupo Carso SAB.

Пред репортери в Мексико Слим е определил инвестицията като „финансова“. През 2000 г. той купи акции на стойност 90 млн. долара на производителя на цигари Philip Morris Cos., в момент, когато те се търгуваха на четиригодишен минимум. Последваха подобни покупки на поевтинели книжа на Apple Computer Inc., CompUSA Inc. и OfficeMax Inc.

По-рано тази година Слим купи дял от 2 на сто от Independent News & Media Plc – издател на британския Independent.

Приходите на New York Times паднаха с 10 на сто през юли вследствие на забавянето на щатската икономика.

Според експерти Слим може да се опита да влияе на бизнес решенията на New York Times или дори да купи цялата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още