fallback

Русия строи в чужбина атомни централи на ниски цени?

Контрактът за строителството на АЕЦ "Белене" е сключен по минимални цени, твърди руски експерт

16:00 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Атомната енергетика на Русия е един от немногото отрасли, които са на световно равнище, но при проверка се установява, че далеч не всички проекти в чужбина са печеливши и се сключват при изгодни за Русия търговски условия, пише в свой анализ „Независимая газета”.

Понастоящем едва ли не единственият истински търговски договор на „Атомсройекспорт” в чужбина е за строителството на АЕЦ „Белене” в България, пише изданието. Това е казал източник от атомния отрасъл на Русия, пожелал анонимност.

По неговите думи контрактът за строителството на двата блока на българската АЕЦ е сключен по минимални цени, т.е. на българите се е отдало „да скочат в последния вагон, защото сега вече такива цени за строителство на атомни централи в света няма”. Както е известно, договорът с „Атомстройекспорт” за строителството на АЕЦ „Белене” е за почти 4 млрд. евро.

Изданието коментира, че що се отнася за другите задгранични проекти на „Атомстройекспорт” (общо 5 реактора), то те като правило се реализират при условията на откриване от руска страната на кредитна линия за чуждестранните партньори. Източникът на изданието посочва строителството на атомни централи в Индия и Китай, като за втората, част от плащането Пекин е осъществил чрез бартер, доставяйки в Русия т.нар. стоки за широка употреба.

Впрочем при официалното подписване на договора за строителство на АЕЦ „Белене”, от руска страна беше предложено на България да бъде отпуснат държавен заем в размер на почти цялата стойност на проекта.

Други водещи руски експерти пък твърдят, че като се има предвид затвореността като цяло на атомния отрасъл и секретността на контрактите поради високата конкуренция в света, не може да се твърди еднозначно, че „Атомстройекспорт” сключва неизгодни за себе си търговски договори за проекти в чужбина. Според тези експерти, възможно е Русия да прави някакви отстъпки в цените, но така правят и други страни в света, за да получат дългосрочни контракти, в т.ч. и за обслужване на съответните обекти и след тяхното построяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още