fallback

Общини в Норвегия отказват да върнат ползвани от тях „нелегални заеми“

Миналата година общините са загубили милиони долари след използвае на заеми за покупка на американски ценни книжа, гарантирани с дългове, чиято стойност се е сринала по време на ипотечната криза

14:23 | 10.09.08 г.

Седем общини в Норвегия заявяват, че няма да платят 176 млн. долара, дължими на най-голямата банкова група в страната DnB NOR с аргумента, че в заблуда са използвали тези средства, за да закупят рискови активи в нарушение на закона, пише Ройтерс.

Миналата година общините са загубили милиони долари след използване на заеми за покупка на американски ценни книжа, гарантирани с дългове, чиято стойност се е сринала по време на ипотечната криза. Те казват, че не са разбрали напълно риска от инвестиции в дългове или че използването на кредити за такива цели е нелегално.

Използването на заеми от общините за подобни инвестиции е в разрез със Закона за местното управление и затова споразуменията за кредитите са невалидни, казват от общините.

Кредитната криза е довела до фалита на Terra Securities, посредникът продал инвестициите.

Според управите на тези градове банката и посредникът са си сътрудничили при изготвяне на структурата на договорите.

От DnB NOR заявяват, че ще продължат диалога с градовете, но добавят, че са готови да ги подведат под съдебна отговорност, ако не платят дълговете си навреме.

Общините казват, че ще платят на банката само 390 млн. норвежки крони (68,79 млн. долара) от възстановените след фалита на Terra 1 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още