fallback

Сривът на Lehman Brothers допринесе за втора поред негативна сесия в Азия

Европейските индекси отварят на червено. Щатските фючърси обаче сочат за оптимизъм в Ню Йорк днес

11:31 | 10.09.08 г.

Пазарите в Азия паднаха и днес и така изтриха почти всички печалби, спечелени след ралито си в понеделник, когато пазарите реагираха на новините за "спасяването" на Fannie Mae и Freddie Mac. Европейските индекси също започнаха днешната сесия на червено.

Сред най-понижилите се компании в Азия бяха тези от финансовия сектор, след като спекулациите, че можем да станем свидетели на още кредитни загуби зачестиха.

След решението на ОПЕК пък да намали производството на петрол с над 500 хил. барела на ден, което повиши цените на петрола, изгледите за печалбите на компаниите от транспортния сектор се понижиха.

Японският бенчмарк Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на борсата в Токио, отстъпи с 0,44 на сто (54,02 пункта) и затвори при 12 346,63 пункта. Хонконгският Hang Seng отстъпи с 2,06 на сто (422 пункта) и последно се котираше на 20 069 пункта.

Пазарите в Сингапур, Австралия и Нова Зеландия също регистрираха спадове.

Финансовите компании бяха продавани по време на търговията тази нощ, след като вчера в Ню Йорк, книжата на инвестиционния гигант Lehman Brothers се сринаха с близо 40 на сто за един ден. Това засили притесненията, че най-лошото все още не е отминало за финансовите акции и отприщи вълна от продаване, което стана причина за най-големия еднодневен спад в S&P 500 от февруари миналата година насам.

Повечето западноевропейски индекси започнаха днешната търговска сесия на червено. Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX се понижава до момента с 0,48 на сто (29,81 пункта) и последно се котираше на 6 203,60 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отстъпва с 0,36 на сто (19,60 пункта) и до момента е при ниво от 5 396 пункта.

Банките са сред най-зле представящите се сектори и на европейската сесия. Банките Barclays и UBS се търгуват с около 2,5 на сто по-ниско от вчера.

Повишението при петрола пък засегна негативно авиокомпаниите, в резултат на което British Airways и EasyJet Plc понижиха пазарната си капитализация до момента с повече от индекса FTSE 100.

Въпреки негативните настроения в Европа и Азия обаче щатските фючърси се повишиха. Фючърсите върху широкия S&P 500 скочиха с 0,83 на сто до 1 236,70 пункта. Често фючърсите върху индексите са добър индикатор за посоката на отваряне на търговската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още