fallback

Сърбия ратифицира „Южен поток” и продаде петролната си компания на Газпром

Белград възнамерява да повиши първоначално обявената цена на акциите на държавната петролна компания и да включи допълнителни клаузи

15:04 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът на Сърбия днес ратифицира с огромно мнозинство споразумението за сътрудничество в петролния и газов сектор с Русия, подписано на 25 януари в Москва, съобщава РИА Новости.

Двустранното споразумение предвижда построяването през територията на Сърбия на 400 км от газопровода „Южен поток” за транзит на природен газ от Русия до Италия.

Друга клауза от споразумението предвижда продажбата на „Газпром нефт” (дъщерна компания на гиганта Газпром) на 51% от акциите на компанията „Нефтена индустрия на Сърбия” (НИС) за 400 млн. евро и същевременно инвестиции за модернизация на сръбската компания в размер не по-малко от 500 млн. евро. Крайният срок за приключване на посочената сделка е 31 декември 2008 г.

Сръбският парламент фактически днес е ратифицирал базовия договор за продажбата на НИС, в който не е фиксирана определена цена и тя ще бъде предмет на допълнителни преговори по инициатива на сръбската страна. Белград възнамерява да повиши първоначално обявената цена на акциите на държавната петролна компания и да включи допълнителни клаузи, като например за опазване на околната среда, уточнява РИА Новости.

В тази връзка представители на Газпром вече са заявили, че не възнамеряват да преразглеждат цената на акциите на НИС, но е възможно да се обсъди увеличение на обема на инвестиционната програма.

НИС добива около 1 млн. т петрол годишно и преработва 7 млн. т, също така разполага със собствена мрежа за пласмент на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още