fallback

Очакват слаб празничен сезон за наемането на работна ръка в САЩ

Перспективите пред пазара на работна ръка в сектора на продажбите на дребно са най-ниските за този период на годината от 1972 г. насам

14:26 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Намалява броят на работодателите в САЩ, които планират да наемат служители през четвъртото тримесечие, става ясно от проучване на компанията за набор на персонал Manpower, цитирано от Bloomberg.

Перспективите пред пазара на работна ръка в сектора на продажбите на дребно са най-ниските за този период на годината, откакто компанията прави проучването си – от 1972 г.

„Компаниите за продажби на дребно се подготвят за много слаби празници“, коментира Джефри Херес, главен изпълнителен директор на Manpower. „Отслабването на икономиката се разпростря извън строителния и финансовия бранш към други икономически сектори“.

Негативните икономически данни - най-високо ниво на безработица от пет години, поевтиняващи жилища и затегнати условия по кредитите, увеличават опасенията, че купувачите ще се ограничават по време на коледните празници, които иначе са най-натовареното време от годината за продавачите.

През август работодателите съкратиха 84 хил. служители, което е осми пореден месец на спад на работните места, а безработицата скочи до 6,1 на сто.

В проучването на Manpower са включени десет индустрии, като работодателите в шест от тях, включително промишлеността и продажбите на дребно, намаляват плановете си за наемане на работна ръка през четвъртото тримесечие спрямо третото. Минният сектор е единствената индустрия, която прогнозира увеличение на броя на наетите, докато строителният бранш, образованието и държавната администрация очакват малка промяна.

По региони най-слаби са перспективите за наемане на служители в Средния Запад, следван от южните щати. Най-оптимистични са изгледите в североизточните щати.

Според проучването песимизмът сред работодателите в САЩ се предава и на други големи икономики. Планираните наемания на служители в Испания са на петгодишен минимум, а работодателите във финансовия сектор и този за бизнес услуги във Великобритания отчитат най-слаби перспективи за работните места от 1999 г. насам.

Обратната тенденция се наблюдава в Индия и Тайван, а в Китай не се наблюдава голяма промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 09.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още