fallback

Петролът отново пое надолу

Силният долар и отслабването на Айк бяха причина за понижаването на цените на черното злато

09:40 | 09.09.08 г.

Петролът отново започна да се понижава след ралито на американската валута вчера. Американската валута стигна най-високата си стойност от октомври 2007 г. насам, след като правителствената намеса при купуването на Fannie Mae и Freddie Mac направи пазарите апетитна инвестиция и това повиши търсенето на американския долар.

Към момента договорите за доставка на суров петрол през октомври се търгуват на 105,25 долара за барел, което е с 1,09 на сто по-ниско от стойността им вчера. Черното злато стигна и до 104,98 долара, след което възвърна част от позициите си.

До момента петролът се понижава с 29 на сто от рекордното си ниво през юли, когато достигна 147,27 долара за барел.

Цените на петрола не можаха да намерят подкрепа в урагана Айк, който отслабна до първа категория вчера. По-рано Айк беше в категория 3 при най-висока възможна категория 5. Скоростта на ветровете му е намаляла до 130 км/час, съобщиха от Националния център за урагани в САЩ.

Постепенно нормалният темп на работа на платформите, разположени в Мексиканския залив, започва да се възвръща. Около 21 на сто от производството на петрол и 36 на сто от производството на природен газ е възобновено до момента въпреки наближаващия ураган.

В Мексиканския залив са съсредоточени 26 на сто от американския добив на петрол и 14 на сто от този на природен газ.

Лондонският сорт Брент също регистрира понижение днес. Последно договорите за доставка през октомври се търгуваха на 102,09 долара за барел, което е с 1,35 долара по-ниско от стойността им вчера.

Ралито на долара понижи цената на златото, което се търгуваше последно на 796,80 долара за тройунция. Златото често е добър хедж срещу понижаващия се долар и цената му обикновено има негативна корелация с американската валута. Среброто също се понижи с 2,2 на сто до 12 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още