fallback

Петролът поскъпна заради поредния ураган

Ралито на черното злато обаче не можа да повиши цените на металите и суровините

09:21 | 08.09.08 г.

След като миналата седмица бе една от най-лошите за черното злато тази година и фючърсите достигнаха 5-месечно дъно, днес петролът регистрира ръст. Последно фючърсите за доставка през септември на лек суров петрол се търгуваха на 108,75 долара за барел или с 2,52 на сто по-високо от стойността им в петък.

Основна причина за ралито на петрола беше ураганът Айк, който тази нощ удари североизточното крайбрежие на Куба. Към момента ураганът е от категория 3 при най-висока категория 5, в която влезе и Катрина.

Цените на петрола скочиха и заради решението на американското правителство да спаси ипотечните гиганти Fannie и Freddie, което пък спря ралито на долара. Тъй като петролът се търгува в долари, често стойността на американската валута и на петрола имат негативна корелация.

Ралито на долара миналата седмица бе една от причините фючърсите на лекия суров петрол да поевтинеят до 106,23 долара за барел в петък, което пък беше най-ниската им стойност от 4 април насам. Само миналата седмица цените на черното злато паднаха с 8 на сто.

Ураганът Айк все още представлява сериозна опасност. Към момента ветровете му достигат скорости от 195 км/час и през следващите два дни метеоролозите предвиждат, че ще поеме в посока източен Тексас.

Лондонският сорт Брент също се повиши. Към момента договорите за доставка през септември се търгуват на 106,66 долара за барел, което е с 2,5 на сто по-високо от миналата седмица.

Повишението на петрола обаче не можа да подтикне инвеститорите да купуват суровините и повечето метали с изключение на златото регистрираха понижения днес. Сред най-понижилите се бяха оловото,среброто и цинка, които паднаха съответно с 6,25 на сто, 4,66 на сто и 3,48 на сто.

Фючърсите на пшеницата и житото се търгуваха последно съответно за 7,41 и 5,42 долара за бушел, което е с едва 0,1 на сто по-високо от миналата седмица. Кафето, соята и захарта също регистрираха понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още