fallback

Спад на суровините, петролът продължава "спускането" си

Алуминият, златото, житото и оризът регистрират значителни спадове след ралито на долара

09:26 | 05.09.08 г.

Петролът се понижи и тази нощ, като ако цените му се задържат на тези нива, това ще бъде най-големият му седмичен спад за последния месец. Причините за спада на петрола бяха страховете, че забавянето на световната икономика ще намали потреблението на черното злато, особено в развитите страни.

Заедно с петрола, тази нощ се понижи и златото, а доларът се повиши значително.

Към момента фючърсите за доставка на суров петрол през септември се търгуват на 107,76 долара за барел. По-рано тази сутрин договорите достигнаха до 107,25 долара за барел, което бе с 64 стотинки по-ниско от стойността им вчера.

Лондонският сорт Брент се задържа стабилен и последно фючърсите се тъгуваха на 106,3 долара за барел.

Цените на петрола са с 27 на сто по-ниски от пиковите им стойност през юли, когато един барел се търгуваше за 147,27 долара.

На срещата на ОПЕК на 9-ти септември, ще се реши дали да има промяна в доставките на петрол. Според анализатори на Bloomberg, петролните производителки ще задържат петролните доставки високи, въпреки призивите на Иран и Венецуела добивът да бъде ограничен.

Повечето страни членки на организацията увеличиха доставките на петрол за да задоволят световното търсене и, с изключение на Саудитска Арабия, произвеждат гориво със темпове близки до максималните им капацитети.

Според някои анализатори обаче, ако цените се задържат близо до 100 долара за барел, ОПЕК ще коригира предлагането на суровината.

Освен петрола, другите суровини също регистрираха спадове. Алуминият се понижи с 0,5 на сто тази нощ и последно се търгуваше на 2 665 долара за тон. Това е най-ниската стойност на метала от февруари насам. Златните фючърси също отстъпиха и последно ценният метал се търгуваше на 794 долара за тройунция.

Спада на металите бе отчасти продиктуван от ралито на долара. Американската валута се повиши до най-високите си стойности спрямо еврото за последните 11 месеца. Тази нощ кросът EUR/USD достигна 1,4272, което бе най-ниската му стойност от 21 декември насам.

Фючърсите за доставка на жито и ориз също паднаха. До момента житото се търгува на 7,63 долара за бушел, или с 44 на сто по-ниско от пиковата си стойност през февруари. Договорите за доставка на ориз пък са с 24 на сто по-ниско от рекордните си стойности през април.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още