fallback

МАЕ: Зависимостта на ЕС от вноса на енергоносители ще расте

ЕС трябва да ускори политическия процес около строителството на газопровода „Набуко”

17:08 | 04.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Зависимостта на страните от ЕС от вноса на енергоносители ще продължи да расте, сочат резултатите от изготвения и представен днес в Брюксел доклад от 220 страници от Международната агенция за енергия (МАЕ) с прогнози за развитието на енергетиката в света, съобщава Итар-Тасс.

Обосновавайки причините за тази прогноза, ръководителят на агенцията е наблегнал на факта, че „собственото производство на енергоносители в страните от ЕС пада и тази тенденция ще се запази и в бъдеще”.

Говорейки за т.нар. зависимост на ЕС от доставките на енергоносители от Русия, ръководителят на МАЕ е подчертал, че „това не може да бъде еднопосочна улица”. По думите му понастоящем от Русия се удовлетворяват една четвърт от потребностите на ЕС от природен газ и около 30% - от петрол. В същото време обаче 70% от общия обем на износа на енергоносители от Русия е за ЕС, което означава, че зависимостта на Русия е по-голяма, смята ръководителят на МАЕ.

Също днес еврокомисарят по енергетиката е заявил от своя страна, че ЕС е необходимо да ускори политическия процес около строителството на газопровода „Набуко”, съобщава Ройтерс.

Целта е, чрез „Набуко” да се диверсифицират доставките на газ за Европа, като се заобиколи Русия и газопроводът доставя гориво от Централна Азия през Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още