fallback

Очаква се отслабване на световния пазар на полупроводници

Изследователската компания Gartner е ревизирала прогнозите си за 2008 г. в посока надолу за приходите в сектора в световен мащаб

17:56 | 03.09.08 г.

Досега пазарът на полупроводниците се е представял добре на фона на глобалните икономически трусове, но с отслабването на потреблението търсенето на чипове ще последва негативния тренд, пише Forbes.

Изследователската компания Gartner е ревизирала прогнозите си за 2008 г. в посока надолу за приходите на световния пазар на полупроводници от 287 млрд. долара на 285 млрд. долара.

От компанията очакват, че ще се наложи и допълнително понижаване на прогнозните стойности в следващите няколко тримесечия в зависимост от състоянието на икономиката в САЩ.

„Търсенето на електронни продукти от страна на крайните потребители е било силно през първата половина на 2008 г., но докладите от тайванския пазар на полупроводници се влошават“, казва Джон Барбър, анализатор от Gartner. Според него втората половина на 2008 г. и първата половина на 2009 г. ще са слаби за индустрията и това ще затрудни възстановяването й до първата половина на 2010 г.

Въпреки това от Асоциацията на производителите на полупроводници в САЩ казват, че продажбите на чипове в световен мащаб са възлезли на 22,2 млрд. долара през юли, което е увеличение от 7,6% спрямо същия период миналата година и от 2,6% спрямо юни.

Според анализаторите 7,6% ръст на годишна база е сигнал за забавяне в сектора. За сравнение през юни увеличението на годишна база е било 8%. Те се опасяват, че наличността от чипове стават все по-голяма.

Световните продажби на полупроводници от началото на годината до края на юли са били в размер на 148,3 млрд. долара, което е увеличение от 5% спрямо същия период миналата година.

Миналата година световният пазар на чипове е регистрирал ръст в приходите от 3,8% до 274 млрд. долара.

През юли продажбите в района на Азия и Тихия океан са се покачили с 14,7% на годишна база до 11,3 млрд. долара, което представляват почти половината от общите продажби. Продажбите на двата американски континента са се понижили с 3,8% до 3,4 млрд. долара, а тези в Европа и в Япония са регистрирали ръст от съответно 3,3% до 3,4 млрд. долара и 3,6% до 4,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 03.09.08 г.
fallback
Още от Свят виж още