fallback

Coca-Cola купува китайски производител на сокове за 2,3 млрд. долара

Придобиването ще превърне Coca-Cola в най-голямата компания за сокове в Китай

11:31 | 03.09.08 г.

Най-големият производител на безалкохолни напитки в света, Coca-Cola, се е споразумял да придобие китайския производител на сокове Huiyuan Juice Group Ltd. за 2,3 млрд. долара, удвоявайки дела си на пазара за сокове в най-многолюдната страна в света, пише Bloomberg.

Coca-Cola ще плати 1,56 долара в брой за акция – тройно по-висока цена от тази при последното приключване на сесията от 0,53 долара, съобщават от компанията. Стойността на акциите на производителя на сокове скочи със 167% до 1,4 долара по време на сутрешната борсова сесия в Хонконг.

Компанията се решава на най-голямата си чуждестранна покупка поради отслабването на продажбите в Северна Америка. Придобиването ще превърне Coca-Cola в най-голямата компания за сокове в Китай и ще увеличи стойността на китайската компания до двойно по-висока от тази на местните й конкуренти.

Според някои анализатори покупката е пример за това как Coca-Cola се стреми да засили позициите си на китайския пазар.

От Coca-Cola очакват повече от 80% от ръста й в бъдеще да бъде реализиран на пазарите извън САЩ. Продажбите на компанията в Китай са се покачили с 22% миналата година, което се дължи на акцента върху негазираните напитки.

Продажбите на плодови и зеленчукови сокове в Китай са се увеличили със 187% до 10 млрд. литра за пет години до 2007 г., което е два пъти по-бърз ръст от този на газираните напитки, сочат данни на Euromonitor International.

С 10,3% от пазара Huiyuan е най-големият производител на плодови и зеленчукови сокове в Китай по пазарен дял, следван от Coca-Cola с 9,7%. Компанията е държала 42,6 от пазара на 100% натуралните сокове миналата година.

Френската хранителна верига Danone и основателят на Huiyuan са се съгласили да продадат дяловете си от съответно 23% и 42% в компанията.

От Coca-Cola казват, че ще запазят китайската марка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още