fallback

Ryanair планира да поднови офертата за придобиване на Aer Lingus

От Ryanair смятат, че ЕК ще бъда принудена да промени позицията си спрямо сливанията в идните месеци, тъй като все повече превозвачи търсят сделки

13:32 | 02.09.08 г.

Ирландската авиолиния Ryanair, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, планира да поднови офертата на стойност 1 млрд. евро за придобиване на конкурентната ирландска компания Aer Lingus, пише Times. Намерението е свързано с вълната от консолидации на авиационния пазар в Европа.

Според превозвача влошаващите се икономически условия и високите разходи за гориво могат да принудят европейските регулаторни органи за защита на конкуренцията да възприемат по-толерантно отношение спрямо сливанията.

Европейската комисия миналата година блокира опит на Ryanair да купи Aer Lingus заради опасението, че това сливане ще доведе до доминирането им на ирландския пазар.

Ryanair все още притежава 29,8% дял от Aer Lingus, но цената за акция на конкурентната компания се е понижила драстично след първия опит за нейното придобиване.

ЕК ще трябва да одобри няколко сделки в следващите 6 до 12 месеца, сред които - сдружението между British Airways и American Airlines и сливането между BA и Iberiа.

Миналата седмица от Aer Lingus отчетоха загуба от 20,2 млн. евро за първата половина на 2008 г. и добавиха, че тя може да нарасне през следващата година. От компанията споменават провеждане на фундаментални промени в разходната база, което може да доведе до радикално реорганизиране на персонала.

От Ryanair казват, че Aer Lingus трябва да премахне допълнителното оскъпяване на билетите заради цената на горивото, защото губи клиенти, пътуващи на дълги разстояния.

Бившият държавен превозвач е увеличил допълнителните такси за гориво шест пъти от октомври 2006 г., а натоварването на самолетите за дълги полети се е понижило от 77% на 67% през първата половина на 2008 г.

Ирландското правителство все още притежава дял от около 25% в Aer Lingus.

Управителите на нискобюджетната авиолиния считат, че решението на Aer Lingus да създаде база в Белфаст, където средното й натоварване е било около 50% през първата половина на 2008 г., е „неикономическо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още