fallback

ЕС помага с 15 млн. евро на Грузия

Скоро ще се състои донорска конференция за Грузия, която най-вероятно ще бъде свикана в Брюксел

12:12 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят на Грузия Ладо Гургенидзе, който е в Брюксел във връзка със състоялата се извънредна среща на високо равнище на Европейския съюз заради руско-грузинската криза, обсъди днес с комисаря за външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер помощта, която съюзът може да окаже за икономическото възстановяване на Грузия.

След срещата Бенита Фереро-Валднер заяви, че Европейската комисия има готовност да оказва всестранна подкрепа на Грузия. Тя отбеляза, че за тази цел вече са ангажирани около 15 млн. евро във вид на пряка европейска помощ или по отделни договорености между Грузия и страни в Европейския съюз, съобщи БТА.

По думите й скоро ще се състои донорска конференция за Грузия, която най-вероятно ще бъде свикана в Брюксел.

Бенита Фереро-Валднер подчерта значението на вчерашните решения на извънредната среща на Европейския съюз да се създаде зона за свободна търговия между съюза и Грузия и да се набележат мерки за визови облекчения при пътувания на грузински граждани.

Освен това Европейската комисия готви предложения за разширяване на източното измерение в политиката на добросъседство на Европейския съюз, в чийто обсег попада и Грузия. Възможно е тези предложения да бъдат внесени за обсъждане от редовния Съвет на Европейския съюз на високо равнище през декември, добави тя.

Премиерът на Грузия благодари за помощта на Европейския съюз за неговата страна и изтъкна, че тя може да бъде оказвана в три насоки. Първата е хуманитарна помощ за принудените да напуснат родните си места грузинци, които според него са около 180 хил.

Втората линия на подкрепа е за възстановяване на грузинската икономика. През последните две години икономическият растеж в Грузия бе много висок, а чуждестранните инвестиции в страната достигнаха 23 на сто от брутния вътрешен продукт и това развитие трябва да бъде възстановено, заяви грузинският премиер.

За нас е много важно също да се засилят интеграционните процеси между Европейския съюз и Грузия, което може да е третата насока в европейската подкрепа за страната ни, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още