fallback

Цената на петрола се срути с 9,1 долара спрямо петък

Очаква се ураганът Густав да не засегне силно производството в Мексиканския залив, след като отслабна до втора степен

11:52 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът започна да поевтинява рязко през последните часове и изгуби около 3 долара от цената си спрямо нивата от сутрешната търговия. След като около 9 часа българско време барел петрол се търгуваше по около 111 долара, в 11:30 котировките на черното злато паднаха до най-ниските си нива за последните пет месеца при 106,30 долара за барел.

Повод за масираните разпродажби дава ходът на урагана Густав, който отслабна до втора степен на сила при навлизането си в американските брегове, като по-рано премина през Мексиканския залив без да нанесе значителни щети на производството. Това накара платформите от региона да се подготвят за възстановяване на работния процес и се очаква пълният капацитет на работа да бъде достигнат в рамките на 3 до 5 дни, съобщава Bloomberg.

В резултат на спада в цената на черното злато, котировките се върнаха на нивото си от преди пет месеца, като в азиатската сесия паднаха до 107,01 долара за барел. Това означава, че спрямо затварянето на борсата в Ню Йорк от петък черното злато е изгубило впечатляващите 9,16 долара (7,93 на сто). Вчера сесия на пода на борсата нямаше, тъй като в САЩ беше почивен ден.

Заради урагана Густав петролът поскъпна до 118 долара за барел, тъй като се очакваше той да нанесе значителни щети на производството в Мексиканския залив. Причина за това беше засилването му до предпоследната, четвърта, степен в края на миналата седмица. След отслабването му обаче прогнозите за пораженията се ограничиха и котировките се върнаха силно назад.

След днешното силно понижение цената на петрола вече е с над 40 долара под регистрирания на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел.

От началото на днешната търговска сесия в Лондон цената на петрола от сорта Брент пада с цели 4,07 на сто (4,45 долара) и вече е 104,96 долара за барел. Вчера октомврийските фючърси за петрола от този сорт скочиха до 110,45 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още