fallback

Япония и Китай са най-големите кредитори на САЩ

Към началото на април съвкупният външен дълг на САЩ е 13,77 трлн. долара

11:45 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основните кредитори на САЩ към края на полугодието са Япония и Китай, на които САЩ дължи съответно 583 млрд. долара и 503 млрд. долара (без да се брои дългът към Хонконг и Макао), по данни на списание Finance.

Задлъжнялостта на САЩ към тези две страни представлява 40% от общия размер на държавния дълг на страната. Дългът към Китай е нараснал с 25% за година.

По данни на списанието в десятката на най-големите кредитори на САЩ влизат още Великобритания, Люксембург, Хонконг, Швейцария и страните от Карибската офшорна зона.

Дългът на САЩ към Русия е осмият по големина (65,3 млрд. долара към края на първото полугодие) и представлява 2,5% от целия държавен дълг на САЩ.

Между големите кредитори на САЩ са и крупни износители на петрол като Венецуела, Обединените арабски емирства, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт и др.

Към началото на април съвкупният външен дълг на САЩ е 13,77 трлн. долара, докато през 2003 г. той е бил 6,95 трлн. долара. Прогнозният брутен вътрешен продукт на САЩ за 2008 г. се очаква да бъде 14,4 трлн. долара.

Според някои анализатори бързо растящият външен дълг на САЩ е голям проблем за американската икономика. Независимо от това, държавните облигации на САЩ и някои други дългосрочни книжа се считат за едни от най-надеждните в света и повечето страни ги приемат за ефективен способ за съхранение на своите златно-валутни резерви.

Във връзка с посочените данни руски анализатори пък коментират, че Русия влага прекалено много средства в американски активи и в бъдеще си струва част от тези средства да се изразходват за развитие на националната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още